Fra hytte til heim – Familien Motland kjøpte hytte på Fjellse i Flekkefjord. Nå har de gjort flekkefjæringer av seg.

Artikkel er fra Smaabyen Flekkefjord ved Anita Alden Frandsen

Vi treffer undervisningsinspektør Norun Motland på Sunde skole samme dag som snøen for første gang har lagt seg over Flekkefjord som et silkemykt teppe, midt i november. Byen ser ut som et julekort fra de gode gamle dager og vi skal høre hva som gjorde at rogalendingen Norun og familien hennes valgte nettopp Flekkefjord.

Mer tid til familien

De hadde alltid bodd på det lille tettstedet Nærbø i Hå kommune i Rogaland, med sine 7400 innbyggere. Familien Motland er en godt sammensveiset og aktiv familie. Engasjert i det som skjer rundt dem i lokalsamfunnet. Mor Norun, far Sveinung og de tre barna, Henrik, Elle og Herman trivdes godt på Nærbø.

Ny start i Flekkefjord – Norun, Sveinung og familien trives godt på Fjellse. Foto: Privat

Norun er opprinnelig sykepleier, men tok i 2016 PPU (praktisk pedagogisk utdanning) og deretter rektorskole. Hun arbeidet ved avdeling for helse- og oppvekstfag på Bryne vgs. Sveinung er utdannet teknisk tegner og arbeidet ved Nordic Steel på Bryne. Familien hadde ting på stell på Nærbø og trivdes godt med familie og venner rundt seg, men de ville ha mer tid med familien. Øverst på ønskelista var et feriested lenger sør.

Gode minner

Noruns foreldre hadde hatt hytte på vakre Åpta utenfor Farsund i 20 år. Gode minner fra Sørlandet ga også deres datter og svigersønn inspirasjon til å gi barna deres en smak av Sørlandet. I 2019 vil Norun og Sveinung ikke vente lenger, de begynner å søke på hytter til salgs i Lister-regionen og drar på flere visninger. Etter noen visningsrunder, ringer plutselig Noruns far. Han har oppdaget et trivelig gammelt hus i Fjellse, i Flekkefjord eller Fjellså, som lokalbefolkningen kaller den den flotte fjordbygda. Det lille lokalsamfunnet ligger vakkert til, tett på munningen av Flekkefjorden. Det gamle huset Noruns far hadde i tankene, har havutsikt. Dette må de se nærmere på.

«Her vil vi være»

I oktober 2019 drar de for å kikke på hytta på Fjellse i Flekkefjord, som egentlig var et gammelt hus med en flott beliggenhet. Da de kommer ut til Fjellse, kjenner de det – «Her vil vi være». Da visste de ingenting om miljøet i fjordbygda, men kjente bare at dette var rette plassen for dem. Hyttekjøpet går i boks og deres antagelser viser seg å stemme. Familien Motland blir tatt godt imot av «bygdingane» som de kaller lokalbefolkningen. Her er det samhold og inkludering, unge og eldre i skjønn forening. – Det er gode folk der ute, sier Norun smilende. Hun forteller om tradisjonen med loppemarked og sommerfest som nå har blitt mer formalisert og kalles Fjellsåfestivalen. Her ble hele familien engasjert fra dag en. De er alle sosiale og liker å bli kjent med nye folk. Selvsagt vil de bidra til Fjellsåfestivalen som er en happening for både fastboende og besøkende.

Lokalt samhold: Fjellsåfestivalen er et naturlig samlingspunkt for både lokalbefolkning og besøkende. Foto: Alf Sverre Torgersen

Helger i sør

Etter hyttekjøpet drar familien stort sett til Sørlandet og Fjellse hver eneste helg. De blir mer og mer knyttet til den lille fjordbygda og folkene der. De elsker at man i Flekkefjord får en kombinasjon av bylivet og livet på landet. Man kan rett og slett velge hvilke opplevelser man vil ha til enhver tid. Ro – liv, aktivitet – avslapning, kontrastene og balansen de trenger. Norun og Sveinung begynner så smått å tenke på hvordan en hverdag i Flekkefjord kunne blitt for dem og barna.

Sveinungs gamle arbeidsplass, Haaland AS på Vigrestad, hadde Egenes Brannteknikk som kunder. Da Sveinung traff Bjørn fra Egenes Brannteknikk i Fjellparkfestivalen, var det enkelt å booke et møte.

Mange spennende jobbmuligheter i Flekkefjord: Sveinung fikk jobb på Egenes Brannteknikk som er en av hjørnestensbedriftene i Flekkefjord. Foto: Egenes Brannteknikk.

Vinteren 2022 tar Norun turen innom Smaabyen Flekkefjords kontorer for å ta en kaffe med daglig leder Frode Johannessen. Hun har fått vite at Smaabyen Flekkefjord skal etablere Smaabyen besøkssenter i starten av 2023 og at de jobber med å opprette kontakt mellom jobbsøkere og arbeidsgivere. Norun vil undersøke hvilke muligheter det er for jobb i Flekkefjord.

Kontakter knyttes

Frode Johannessen kontakter kommunalsjef for oppvekst og kultur i Flekkefjord, Svein Hansen, som umiddelbart sier at de gjerne vil sikre seg Noruns arbeidskraft i kommunen. Her er det mange muligheter! Norun setter stor pris på å bli så godt tatt imot av både Smaabyen Flekkefjord og kommunen. På Smaabyens kontor kommer hun også i kontakt med Flekkefjords næringssjef, Hans-Egill Berven. Her drar Smaabyen og kommunen i samme retning. Dette lover godt!

Når livet snus opp ned

I mars 2023 er det et utbrudd av influensa på Nærbø. Flere i familien blir syke. Men for et av barna er det mer alvorlig, grunnet blodforgiftning (streptokokk A). Det blir hasteinnlegging på Rikshospitalet, med behandling og oppfølging i hele 40 dager, inkludert fjorten dager i respirator. Sjokket og skrekken gjør at familien får bekreftet det de har tenkt på i lang tid – Det viktigste er familien! Og tid med familien var grunnen til at de i sin tid kjøpte hytta på Fjellse. Tid med familien var også grunnen til at de ble så knyttet til Fjellse og folkene de var sammen med der. Her var det tid. Tid til familie. Tid til å fiske. Tid til båttur. Tid til kajakkturer. Tid til de gode samtalene. Tid til gåturer. Tid til å kikke utover sjøen. Tid til en kaffekopp med venner og familie. Nå er Norun og Sveinung ikke i tvil. Det er dette de vil. De vil bo på Fjellse. De vil ha familietid.

Det flasker seg

Etter en utfordrende tid for familien i våren 2023, begynner ting å flaske seg på jobbfronten. Norun søker på en stilling i kommunen, rektor på Voksenopplæringen. Hun innstilles som nummer to på rektorstillingen og får deretter tilbud om stillingen som undervisningsinspektør ved Sunde skole. Sveinungs gode jobbnettverk i Flekkefjord gjør at det åpner seg en stilling som prosjektleder ved Egenes Brannteknikk. Noe han takker ja til. I august 2023 flytter familien Motland til Fjellse i Flekkefjord.

En god start for barna: Renate Hermansen Fiskås kunstverk pryder Sunde skole, og ønsker elevene velkommen hver dag. Norun trives godt i jobben sin som undervisningsinspektør her. Foto: Wenche Løyning

Barn som trives

Henrik (18) trives godt i Flekkefjord, både på skolen og i fritiden. Elle (16), som er svært sosial, har en stor vennekrets allerede. Hun har virkelig falt til ro i Flekkefjord! Minstemann, Herman (12) hadde hjemlengsel i starten. Da han fikk besøkt sin gamle skole på Nærbø, hjalp det. De gamle vennene var der stadig og han er nå klar over at avstanden ikke er så lang mellom Flekkefjord og Bryne. Dessuten var han med i kajakklubben i sommer og ønsker å fortsette videre. Dette åpner mange dører og skaper nye vennskap. Norun setter også stor pris på en oversikt over aktiviteter for barn, tilpasset deres barns aldersgruppe, som hun fikk fra Smaabyen. Det er ikke bare bosituasjon, jobber og skole som skal på plass. Livet utenfor skal også være innholdsrikt og godt. Familien følger også nøye med på Smaabyens Snap-konto. Her får de med seg «alt» som skjer i byen. – Og det er ikke lite, kvitterer Norun. Hun er imponert over at en liten by som Flekkefjord har et så godt utvalg med aktiviteter og attraksjoner.

Ny start

Familien Motland føler seg heldige. – Det føles som om de har skutt gullfuglen og at Fjellse og Flekkefjord er som skapt for oss, smiler Norun. – Vi ser på flyttingen hit som en ny start, fortsetter hun. – Vi trives alle både i jobb og på skole. Det eneste som mangler nå er å komme på plass med renoveringen av huset på Fjellse. Det vil gi hele familien den landingen vi trenger.

Fjellse synes å ha en høy stjerne i familien. En av Noruns søstre har nå en hytte rett ved siden av dem. Den andre søsteren hennes vurderer også å kjøpe hytte på samme sted! Flyttingen til Fjellse har bundet familien tettere sammen. I det vi skal si «ha det» til Norun, plinger det inn en SMS på mobilen hennes. Det er fra datteren Elle. Vi kan nærmest kjenne gleden i beskjeden «De har hengt opp stjernehimmelen!»

Norun, Sveinung og barna skulle ha en hytte. De fikk en heim.

Partner

Egenes Brannteknikk

Hvem er vi? Norges største brannbilprodusent – Egenes Brannteknikk er den ledende produsenten av brannbiler i Norge! Våre brannbiler bygges i Flekkefjord og vi leverer til hele Norge, inkludert Svalbard og Jan Mayen. Vi tilbyr fleksible løsninger, tilpasset nordiske forhold, samt kundens egne ønsker.   Trygg og sosial arbeidsplass – Alle våre ansatte bidrar til et…