274066732_968901177398813_317779362461321355_n

Ali ble godt tatt imot: – Alle er snille og hjelpsomme her!

Artikkel er fra Avisen Agder ved Karolina Ulfig og Lars Frøsland

Ali Razai har bodd fire år i Flekkefjord. Han liker seg godt i småbyen. Her vil han bo også i fremtiden.

Navn: Ali Razai (22)

Kommer fra: Afghanistan

Flyttet til: Flekkefjord

Han er godt integrert i lokalsamfunnet, blant annet gjennom jobben sin på Kiwi – og det lyser takknemlighet av ham når han snakker om måten han har blitt integrert på i Flekkefjord.

– Hvordan opplever du å bo i Flekkefjord?

– Jeg trives veldig godt med å bo her. Det er et koselig sted, sier han til Agder.

Han mener det er store fordeler med å bo i en liten by.

– Her kjenner alle hverandre. De hilser og prater når de treffer hverandre i gaten.

Dessuten er billigere å bo i småbyen i forhold til større byer.

Elev og arbeidstaker

Razai går sitt siste år på videregående, og han jobber på Kiwi på siden.

– Det er travelt. Men jeg synes det er viktig at jeg går på skolen. Jeg må også jobbe for å tjene penger.

Han sier det er travelt, men han trives godt både på skolen og på jobben.

– Hva er det som motiverer deg til å studere?

– Det er de mulighetene skolen gir meg, som motiverer meg. Utdannelsen vil gi meg en god fremtid.

Dessuten sier han at skolen er en fin plass hvor han har snille og flinke lærere og flotte venner.

– Hvordan er det å jobbe på KIWI?

– Det er veldig fint å jobbe på Kiwi. Det er sosialt, og vi har et godt team. Alle dager er forskjellige, jeg treffer mange mennesker, og lærer noe nytt hver dag.

Razi sier at han har blitt kjent med veldig mange gjennom jobben på Kiwi. Det er både masse kunder innom butikken hver dag, og det jobber også flere unge på Kiwi som han kommer godt overens med.

Inkluderende

Razai kom til Norge for seks år siden, men han havnet ikke i Flekkefjord før etter to år. Da oppholdt han seg i et bofellesskap for mindreårige asylsøkere. Slik var hans møte med småbyen:

– Det var et inkluderende miljø. De ansatte ved bofellesskapet brydde seg om meg, og jeg følte det snart som om de var min familie. De spør fortsatt om hvordan det går med meg når de treffer meg i gaten eller på butikken. Jeg fikk meg også mange venner blant de andre som bodde der. Sammen fikk vi gått ut til byen og ble kjent med det lokale livet.

Razai ble tatt godt imot, og han ble snart integrert i lokalsamfunnet. Han valgte også å snakke flekkefjordsdialekt for å markere sin tilhørighet til Sørlandet. Han føler seg hjemme her.

– Jeg savner selvfølgelig familien min i Afghanistan, og kulturen fra hjemlandet mitt. Men det hjelper at jeg trives så bra med norsk kultur også, og jeg synes det er både spennende og lærerikt å leve på kanten av to kulturer.

Til andre som kommer til Norge i en lignende situasjon som han, vil han si at det viktigste er å lære seg språket. Da åpner mulighetene seg. Det er også viktig å gå ut, åpne seg, prate med mennesker, og finne på fellesaktiviteter, som kan hjelpe med å bli integrert.

Kanskje studere økonomi

Razai er i ferd med å avslutte videregående skole. Han vil gå videre til universitetsutdanning.

– Før var jeg sikker på at jeg vil studere innen helse, men nå har jeg begynt å vurdere noen andre alternativ også. Jeg vet ikke hvor jeg havner til slutt, men jeg kjenner at jeg har veldig lyst til å jobbe med salg og servise – og vurderer økonomistudiet.

Han trives godt på butikken, og tenker at han vil gjerne fortsette i bransjen. Kontakt med medarbeidere og kunder opplever han som givende.

– Har du lyst til å bo i Flekkefjord også i fremtiden?

– Jeg må flytte vekk for å studere, men det finnes ingen annen grunn til å flytte fra Flekkefjord. Jeg kan godt tenke meg å bo her etter at jeg er ferdig med utdannelsen, sier han.

Kategorier

Merkelapper