Fra Oslo til Flekkefjord – Tradisjoner, samhold og tilhørighet

Av Anita Alden Frandsen

«Vi flytter fra storbyen til lille Flekkefjord for å få mer tid til de viktige tingene i livet».

Slik starter teksten i deres første innlegg på Instagram-profilen @vartsorlandshjem / Vårt sørlandshjem. Juristene Julie Adolfsen Fossdal (30) og Tom Inge Fossdal (34), ville ha et enklere liv sammen med de to små døtrene deres Ellie (2) og Erle (6 mnd.), et liv hvor de kunne treffe på kjentfolk i butikken.

Samhold og tilhørighet

Vi er alltid nysgjerrige på hva som får folk til å flytte fra et sted til et annet, fra småby til storby, fra innlandet til kysten, etc. og spør Oslo-jenta Julie hva som fikk dem på flyttetanker og hvorfor de valgte Flekkefjord.

– Tom Inge er fra Drangeid i Flekkefjord, og jeg har vært her en rekke ganger, siden vi traff hverandre. Dersom vi først skulle flytte fra Oslo, så var det naturlig for oss å se etter bolig i Flekkefjord som har veldig mange gode kvaliteter. Vi mener at man får en annen tilhørighetsfølelse og samhold i en mindre by som Flekkefjord, forteller Julie.

– Bare en så enkel ting som at man møter kjentfolk på butikken, i motsetning til Oslo hvor man kan vandre timevis uten å se et kjent fjes. Etter at vi fikk barn, og ventet nummer to, så bestemte vi oss egentlig nokså spontant for å ta valget om å flytte. Det føles utrolig godt og trygt å skulle oppdra barna våre her, kommer det entusiastisk fra Julie.

Fra olja til juridikum!

Tom Inge, som er tidligere FFK-spiller og nå halvparten av trenerduoen for A-laget, har tidligere jobbet deltid på boreplattform i Nordsjøen under jusstudiene. De seks siste årene har han jobbet som advokat. Julie har tidligere jobbet innenfor forvaltningen. Først som saksbehandler i Utlendingsdirektoratet som student, dernest som jurist og fungerende seksjonssjef i Juridisk avdeling i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Fleksibelt arbeidsmarked

Dagens arbeidsmarked er annerledes enn det var for noen få år siden. Under Corona-pandemien fant arbeidsgivere for alvor ut at hjemmekontor var en god løsning og at mange arbeidstakere var mer produktive når de ikke trengte å pendle mellom hjem og arbeidsplass. Dette betyr at Julie og Tom Inge kan bo i Flekkefjord, selv om kun en av dem har arbeidssted her.

Tom Inge har tatt med seg jobben, og jobber foreløpig fra hjemmekontor som advokat for HELP Forsikring i Oslo. Julie er for tiden i fødselspermisjon, men begynner i ny jobb som saksbehandler i enhet for Miljø og forvaltning i Flekkefjord kommune etter endt permisjon.

Tradisjonsrikt hus tett på alt!

Hvorfor valgte det unge paret et tradisjonsrikt hus og totalrenovering med perlestaffpanel, blomstrete tapet og furugulv, spør vi Julie:

– Kravet var egentlig at vi ville ha et spesielt hus, dersom vi først skulle flytte. Den gamle sveitservillaen på Tjørsvåg hadde vi også noen år tidligere sett ute på Finn, men det var først da den på nytt kom til salgs at vi fikk øynene opp for det utrolige potensialet og sjarmen huset hadde. En beliggenhet med umiddelbar nærhet til skogen, gangavstand til sentrum, skole, barnehager og sjøen, men hvor huset trengte behørig kjærlighet. Tidligere har vi nok heller snakket om et nyoppført funkishus, men slik ble det plutselig ikke!

– Det har vært utfordrende med det som til slutt endte opp med en totalrenovering, spesielt i perioden hvor vi bodde i Asker uten å kunne følge arbeidet. Vi tok likevel sjansen, og det har vært litt av en reise. Det har vært spennende å følge med på byggeprosessen, lese oss opp på husets historie og prøve å beholde mest mulig originalt. Selv om vi endte opp med å totalrenovere huset, så har vi prøvd å holde oss tro til den originale stilen. Gulvet i spisestua er for eksempel originalt fra en gang på 1700-tallet og hovedtrappa er fra omtrent 1850!

– Det har vært veldig viktig for oss å bevare «den gamle stilen», for et så fantastisk, gammelt hus skal ikke ha laminatgulv og listefrie gipsvegger, understreker Julie.
 

Flytting og landing

Ettersom Julie uansett skulle føde i september 2023, og Tom Inge fikk ta med seg jobben på hjemmekontor, bestemte de seg for å flytte til Flekkefjord på sensommeren 2023 for å kunne følge opp renoveringsarbeidet tettere. Vi lurer på hvordan de trives her i småbyen? Har de landet og fått roen de søkte?

– Vi trives veldig godt! Flytteprosessen har egentlig gått over all forventning, selv om det mildt sagt har vært kaotisk med fødsel, barnehagebytte, jobb, totalrenovering og for Julies del finne sin plass i en helt ny by. Nå gleder vi oss enormt til huset er helt ferdig, gresset er sådd og vi kan nyte noen rolige dager sammen når sommeren kommer. Tradisjoner, trygghet og tid – Familien Fossdal ser ut til å være på god vei mot det de søkte, da de valgte sveitservillaen på Tjørsvåg. Vi ønsker dem velkommen til det gode liv på Sørlandet!

Partner

Flekkefjord kommune

Hvem er vi? Vi er en veldrevet kommune i positiv utvikling. Både ansatte og innbyggere er fornøyd, og de siste fem årene har vi ligget nær toppen på kommunebarometeret. Å arbeide i kommunen Arbeid i Flekkefjord kommune gir deg trygghet og stabilitet med konkurransedyktige lønns- og pensjonsordninger, beskyttelse av ansattes rettigheter og et trygt arbeidsmiljø.…

Kategorier